Eigenwoningbezit uit balans

Beleggers op de huizenmarkt lijken zich tegenwoordig iets terug te trekken. Hierdoor is er meer plaats voor starters.

Sinds 2021 betalen kopers van jonger dan 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting voor woningen tot € 400.000. Tegelijkertijd werden de belastingen voor beleggingswoningen juist verhoogd van 2% naar 8% en voeren steeds meer gemeenten een zogenaamde zelfbewoningsplicht in. Dit alles met als doel starters eerlijke kansen te bieden op betaalbare koopwoningen. Er komen echter steeds minder woningen vrij.

Uit balans

De babyboomers hebben een steeds groter deel van de Nederlandse koopwoningen in bezit. Deze eigenwoningbezitters kochten met name in de jaren ’70 hun eerste woningen en stroomden daarna door naar grotere woningen. Tegenwoordig is bijna een derde van alle koopwoningen in bezit van deze 65-plussers. Bij 75-plussers is dat zelfs 15%. Maar met oog op dat slechts één op de tien woningen wordt verkocht door 75-plussers, is de balans er wel af. Met andere woorden: het aandeel van deze groep neemt toe. Pas na de 80e verjaardag lijkt er sprake van een kantelpunt in voorkeur: dan verhuizen veel senioren van een koop- naar huurwoning.

Lagere verkoopprijs

Volgens het Kadaster verkopen de 75-plussers hun woningen ónder de prijs die het Kadaster inschat op basis van de algemene prijsontwikkelingen. Wellicht onderhandelt deze groep wat minder fanatiek vanwege de toch al grote overwaardes of zijn achterstallig onderhoud en/of gedateerde badkamers, keukens of vloeren juist mogelijke verklaringen. Die leiden immers direct of op langere termijn tot aanvullende investeringen. En voor starters is die financiering niet gemakkelijk.

De gemiddelde huizenprijs stijgt nog steeds door, al is de stijging – onder andere door de verhoging van de hypotheekrente – minder groot dan in eerdere maanden. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in het eerste kwartaal van 2022 € 427.000. Er zitten wel veel verschillen tussen de diverse regio’s. Omdat de grens voor woningen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) € 355.000 bedraagt, is een NHG-hypotheek voor veel mensen onbereikbaar.

Stijgende lasten

Het zal niemand ontgaan zijn dat veel prijzen de afgelopen tijd zijn gestegen. Denk bijvoorbeeld aan de prijzen aan de pomp of de energierekening. In combinatie met veelal slecht geïsoleerde woningen en niet-geïndexeerde pensioenen, is het de verwachting dat veelal ouderen last zullen krijgen van de torenhoge inflatie. De maandlasten stijgen en daar komt nog eens bij dat veel ouderen een (aflossingsvrije) hypotheek hebben waarvan de renteaftrek op termijn vervalt. Voor deze doelgroep is het dan ook goed om de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van de energierekening door het treffen van energiebesparende voorzieningen of het verlagen van de hypotheeklasten door extra aflossingen.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline