Zijn de rentetarieven laag en wilt u een stukje financiële zekerheid inbouwen binnen uw hypotheek? In die periode blijft het rentetarief dat u over uw hypotheekschuld betaalt gelijk. Welke rentevaste periodes zijn er? Wat zijn de voordelen? En waar moet u goed over nadenken voordat een rentevaste periode afsluit? Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden, we hebben ze voor u op een rij gezet.
Wat is een rentevaste periode?
Een rentevaste periode is een periode waarin het rentetarief van uw hypotheek vaststaat. Het is dus verstandig om dit te doen op het moment dat de rentetarieven laag zijn. Bekijk hier de actuele hypotheekrente. Het biedt u de zekerheid om lang te kunnen profiteren van de rente van dit moment. Renteontwikkelingen op de markt hebben geen effect op uw maandlasten.
Welke rentevaste periode afsluiten?
U kunt u een hypotheek afsluiten met een rentevaste periode van 5 jaar, 10 jaar, 20 of 30 jaar. In de meeste gevallen wordt in de hypotheekvoorwaarden overeengekomen dat het rentetarief hoger wordt naarmate de rentevaste periode langer is. Bij een rentevaste periode van 20 jaar is uw rentetarief dus hoger dan bij hypotheekrente 5 jaar vast. De looptijd van de rentevaste periode heeft grote invloed op het hypotheekrentetarief.
Leestip: Hypotheek extra aflossen met eigen vermogen of niet?
Vrijblijvend advies
Direct berekenen wat uw maximale hypotheekbedrag is? Het aanbod vergelijken? vrijblijvend hypotheekadvies? De experts van Finenzo helpen u graag verder.
Checklist lange rentevaste periode
Door de lage rentes van nu worden lange rentevaste periodes steeds populairder: met een looptijd van 20 of 30 jaar. Veel mensen willen de lage rente zo lang mogelijk vastzetten. Toch zitten er niet alleen voordelen aan de rentevaste periode, is het wel verstandig? Neem onderstaande punten goed in overweging voordat u uw keuze maakt.
- Wegen de kosten van een lange rentevaste periode op tegen de zekerheid?
Een lange rentevaste periode is in verhouding duurder. U betaalt hiervoor hogere maandlasten. Vraag uzelf af of deze kosten opwegen tegen het rentevoordeel waar u van profiteert.
- Is de verwachting dat de rente zal stijgen of dalen?
Ook dit is een belangrijke vraag voor een ieder die een rentevaste periode overweegt. Bij een rentestijging heeft u financieel voordeel, omdat u geen last heeft van deze prijsstijging, maar dalen de rentes: dan komt u bedrogen uit.
- Mogelijk geen NHG-hypotheek meer in de toekomst
Aan een rentevaste periode zijn kosten verbonden. Uw hypotheekschuld gaat simpel gezegd omhoog. Er zit een bovengrens aan de koopsom waarvan je een NHG-hypotheek kunt afsluiten. Een lange rentevaste periode kan betekenen dat u in de toekomst geen NHG-hypotheek meer kunt afsluiten voor een duurdere woning.
Een combinatie van vaste en variabele hypotheekrente
U kunt een rentevaste periode ook combineren met variabele hypotheekrente. Van een totale hypotheekschuld van 250.000 euro zet u bijvoorbeeld de helft voor een bepaalde periode vast en over de andere 125.000 euro betaalt u variabele rente. Op die manier pikt u van beide voordelen een graantje mee. Bij rentedalingen heeft u vanuit het variabele deel voordeel en bij een rentestijging profiteert u vanuit het rentevaste deel van uw hypotheek. U spreidt hiermee de risico’s.