Een autoverzekering voor jonge bestuurders

Vaak worden jonge bestuurders die hun auto willen verzekeren, geconfronteerd met hoge verzekeringspremies. En dat terwijl de benzineprijzen ook al vaak zo hoog zijn. Maar waarom zijn autoverzekeringen nou zo duur? En waar moet je op letten om de premie nog enigszins betaalbaar te houden?

Waarom zo’n hoge premie?

Verzekeraars maken bij het verzekeren altijd een risico-afweging; hoe hoger het risico, des te hoger de premie die ze zullen vragen. Omdat jongere bestuurders minder rijervaring hebben, zien verzekeraars hen als een groter risico. Het gevolg is dan dat de premie ook hoger is.

Naarmate iemand langer (zonder schade) rijdt, bouwt diegene schadevrije jaren op. Deze schadevrije jaren worden geregistreerd in een systeem. Als bestuurder neem je je schadevrije jaren dus ook mee als je overstapt van verzekeraar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe lager de premie is die je voor je autoverzekering moet betalen. Maar claim je een schade op je autoverzekering? Dan gaat het aantal schadevrije jaren snel omlaag en ga je weer meer premie betalen. Je zou daarom altijd kunnen overwegen om een (kleine) schade niet te claimen op je verzekering, maar zelf te betalen.

Ook andere factoren zijn bepalend

Naast het aantal schadevrije jaren, zijn er ook andere factoren die de hoogte van de verzekeringspremie bepalen. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht en het vermogen van de auto. Hierbij geldt: hoe hoger het gewicht en het vermogen, hoe meer risico de verzekeraar loopt en hoe hoger de premie is. Daarnaast verzekeren sommige verzekeraars auto’s met een bepaald gewicht en vermogen niet als er sprake is van jonge bestuurders. Ook het merk van de auto en de woonplaats van de bestuurder zijn belangrijk voor de premie van de verzekering. In drukke gebieden, zoals de Randstad, ligt de premie hoger dan in minderbevolkte gebieden.

Tip:

Er bestaan autoverzekeringen die door middel van een app je rijgedrag meten. Als je dan voorzichtig rijdt, kan dat een hoop premie schelen. Dit kan soms zelfs leiden tot een premiekorting van 30%.

Dekking op een autoverzekering

Er bestaan verschillende soorten autoverzekeringen, variërend in dekking en dus ook premie. Iedere bezitter van een motorrijtuig (waaronder een auto), is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Daarnaast kan nog een cascoverzekering of een allriskverzekering voor schade aan de eigen auto worden afgesloten. De dekking van de allriskverzekering is uitgebreider dan die van de cascoverzekering, maar de premie is ook (veel) hoger. Vaak wordt voor nieuwe en/of dure auto’s gekozen voor een allriskverzekering.

Jongeren en verzekeren

Als iemand 18 jaar oud wordt, is het belangrijk dat er goed wordt gelet op de verschillende verzekeringen die afgesloten moeten worden. Jongeren zijn tot hun 18e namelijk voor de zorgverzekering verzekerd bij hun ouders, maar vanaf hun 18e zijn ze verplicht om zelf een basiszorgverzekering af te sluiten. Ook andere verzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering of een (doorlopende of kortlopende) reisverzekering, zijn erg belangrijk. En als een jongere op zichzelf woont, is het ook verstandig om te zorgen voor een goede inboedelverzekering (en als er sprake van een koophuis is, ook van een opstalverzekering).

Voor een volledig advies over de verzekeringen die voor jou verstandig zijn, kun je altijd contact opnemen met je verzekeringsadviseur. Die maakt voor jou een vergelijking tussen de verschillende verzekeraars en je kunt bij schade contact opnemen met je adviseur voor de afhandeling hiervan.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline