Hoe kan ik een hogere hypotheek krijgen?

Wie op zoek gaat naar een passende hypotheek, komt al snel tot de ontdekking dat de hoogte van een maximale hypotheek per aanbieder verschilt. Ook op basis van persoonlijke keuzes kunnen verschillen ontstaan. Deze praktische tips maken het mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten.

Breng uw inkomsten goed in kaart

U kunt niet alleen uw bruto salaris gebruiken om het toetsinkomen voor uw hypotheekaanvraag te berekenen, er zijn ook andere inkomsten die meegerekend mogen worden:

  • vakantiegeld
  • een eindejaarsuitkering
  • provisie
  • ontvangen alimentatie
  • overwerkvergoeding, onregelmatigheidstoeslag (ORT) of VEB-toeslag (militairen)
  • Individueel Keuze Budget (IKB)

Qua bewijslast zijn een inkomensverklaring van uw werkgever (loondienst), een perspectiefverklaring (uitzendkrachten) en een inkomensanalyse (ondernemers) handig bij de aanvraag van een hypotheek. Hierin kunt u eventueel ook een komende loonsverhoging of de overgang naar een vast contract uiteen laten zetten. Dit draagt ook bij aan een hogere hypotheek.

Minder financiële verplichtingen, hogere hypotheek

Hoe minder financiële verplichtingen u heeft, hoe meer u logischerwijs kunt lenen. Het loont dus om voor een hypotheekaanvraag zo veel mogelijk lopende schulden af te lossen. Het kan daarnaast ook interessant zijn om doorlopende kredieten om te zetten in een persoonlijke lening. Leningen met een vaste looptijd worden getoetst aan de hand van daadwerkelijke maandlasten. Bij een doorlopend krediet wordt een vast percentage van 2 procent van het kredietlimiet aangehouden.

Hypotheekrente 10 jaar vast

Bij het berekenen van uw hypotheek moet de hypotheekverstrekker rekenrentes hanteren. Staat uw hypotheekrente voor 10 jaar vast (of langer), dan staat de rekenrente gelijk aan de daadwerkelijke rente. Voor hypotheken met een kortere rentevaste periode moet de hypotheekverstrekker een hogere rente aanhouden, omdat deze kan variëren. Dit betekent dat uw lasten in de berekening hoger uitpakken en u dus een lagere hypotheek kunt krijgen.

0,01 procent meer hypotheekrente

Het klinkt vreemd, maar om een maximale hypotheek te krijgen is het verstandig om uw rentepercentage met 0,01 procent te verhogen. Geen 2 procent, maar 2,01 bijvoorbeeld. Dit komt doordat het NIBUD met verschillende schijven werkt, waaronder de hypotheekrentes vallen. Die schijven geven aan hoeveel u per maand maximaal kwijt mag zijn aan hypotheek. Zit u net één schijf hoger, door een minimale verhoging van 0,01 procent, dan zijn de extra kosten minimaal maar kunt u wel duizenden euro’s meer lenen.

Waardestijging woning

Een andere manier om een hogere hypotheek te kunnen afsluiten is als u al huiseigenaar bent en de waarde van uw woning is gestegen. Volgens de nieuwe hypotheeknormen, die in januari 2013 zijn ingevoerd, mag u maximaal 100 procent van uw woningwaarde lenen. Een verbouwing kan bijvoorbeeld een waardevermeerdering opleveren, waardoor de woningwaarde stijgt.

Onderhandelen over hypotheekrente

Een hogere hypotheek is prettig in uw huizenjacht, onderhandelen over hypotheekrente is ook een goede investering voor de toekomst. U zit immers jaren vast aan een hypothecaire lening. Door de nieuwe wetgeving is direct over rente onderhandelen niet meer mogelijk, maar in sommige gevallen kunt u wel aanspraak maken op korting.

Wilt u meer informatie?

Als u behoefte heeft aan meer informatie betreft een hogere hypotheek is het verstandig om met een hypotheekadviseur te praten. Zo is het altijd mogelijk om ons te bellen, te mailen of een afspraak te maken voor een bezoek. Finenzo is gevestigd door heel Nederland en wij staan graag voor u klaar.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline