Een hypotheek oversluiten kan interessant zijn als het u financieel voordeel oplevert. U stapt dan van uw huidige verstrekker over naar een andere aanbieder. Oversluiten kan altijd, maar het is niet gratis. U betaalt taxatie-, notaris- en advieskosten bij het oversluiten van een hypotheek. Stapt u tijdens een rentevaste periode over, dan moet u in de meeste gevallen ook een boete betalen. Stapt u na een rentevaste periode over, betaalt u deze boeterente niet.
De onafhankelijke adviseurs van Finenzo hebben jarenlange ervaring en bekijken graag samen met u of uw huidige hypotheek nog passend is of dat uw hypotheek oversluiten wellicht voordeliger is. Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.
Een aflossingsvrije hypotheek oversluiten die voor 2013 is afgesloten? Kan. Hierbij blijft de fiscale aftrek, volgens het overgangsrecht, behouden. U mag nooit een hoger bedrag lenen dan het bedrag van uw huidige aflossingsvrije hypotheek en het aflossingsvrije deel mag niet meer dan 50 procent van de marktwaarde van uw woning zijn. Het overige deel van de hypotheek betaalt u dan annuïtair af. Een aflossingsvrije hypotheek oversluiten is bijna altijd voordelig. Ondanks de boete kunt u vaak flink besparen. Lees meer over een aflossingsvrije hypotheek.
Een spaarhypotheek kon tot enkele jaren geleden best lastig zijn. Spaarhypotheken waren niet flexibel en u zat voor 20 jaar vast. Met het vervallen van deze tijdklemmen hebben huizenbezitters meer keuzevrijheid gekregen en kunnen ook zij met het oversluiten van hun hypotheek profiteren van de lage hypotheekrente. Bij een spaarhypotheek zijn de hypotheekrente en de spaarrente gelijk. Bij een lage rentestand betaalt u minder rentelasten per maand, maar bouwt u ook minder kapitaal op om af te lossen. Het oversluiten van een spaarhypotheek kan in sommige gevallen voordelig zijn. Lees meer over een spaarhypotheek.
Maak een afspraak met een Finenzo adviseur bij jou in de buurt. Zo weet je of oversluiten voor jou ook voordelig is.
Bij het oversluiten van een hypotheek wordt – net als wanneer u voor het eerst een hypotheek afsluit – gekeken naar de hoogte van de hypotheek, in verhouding tot de marktwaarde van uw woning. Is uw schuld opgelopen, of uw huis minder waard geworden, dan is het niet altijd mogelijk om over te stappen naar een ander aanbieder. De adviseurs van Finenzo kunnen uw situatie onder de loep nemen en beoordelen of overstappen mogelijk is.
Hypotheek oversluiten? Dit heeft alleen nut als u de oversluitkosten kunt terugverdienen binnen het aanbod van de nieuwe hypotheek: met lagere netto maandlasten. De beste optie is natuurlijk overstappen zonder oversluitkosten, informeer daarom altijd eerst of uw huidige verstrekker een aantrekkelijk nieuw aanbod voor u heeft. Hiermee kunt u een deel van de kosten uitsparen. Tot de overstapkosten behoren:
De kosten variëren per aanbieder. Raadpleeg uw hypotheekverstrekker voor meer informatie.
Stapt u over binnen een rentevaste periode, dan kan uw geldverstrekker een boeterente rekenen. Bij het berekenen van de boeterente wordt gekeken naar de huidige rentestand, naar de resterende looptijd van de hypotheek en de op dat moment gemiddelde rente voor de resterende periode. Informeer altijd eerst naar de hoogte van de boeterente voordat u besluit om uw hypotheek over te sluiten. Op die manier kunt u het bedrag meenemen in uw overweging en afwegen tegen het nieuwe aanbod.
Wilt u een aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een hypotheekvorm waarbij u hypotheekrente mag aftrekken? Door de nieuwe regels, die sinds januari 2013 van kracht zijn, heeft u dan alleen nog de keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Wilt u een spaarhypotheek of een beleggingshypotheek van vóór 2013 oversluiten, dan mag u volgens het overgangsrecht nog overstappen naar een aflossingsvrije hypotheek met behoud van renteaftrek. En zo zijn er meer uitzonderingen waarover Finenzo u graag adviseert. Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.