Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een hypotheekvorm waarbij uw maandelijkse inleg wordt belegd. Het is de bedoeling dat u met die beleggingen aan het einde van de looptijd voldoende kapitaal heeft opgebouwd om uw hypotheekschuld af te lossen.

Wat is een beleggingshypotheek?

Bij een beleggingshypotheek lost u gedurende de looptijd niets af; u betaalt alleen kosten voor de hypotheekrente en de overlijdensrisicoverzekering. Hierdoor profiteert u optimaal van de hypotheekrenteaftrek. Uw maandelijkse hypotheekpremie wordt geïnvesteerd in beleggingen; op die manier bouwt u kapitaal op waarmee u aan het einde van de looptijd de hypotheek moet aflossen. Het eindkapitaal is echter niet gegarandeerd; bij tegenvallende beleggingsresultaten kan het zijn dat u onvoldoende vermogen heeft opgebouwd om de hypotheekschuld volledig af te lossen. In dat geval moet het resterende bedrag uit andere middelen worden betaald. Aan de andere kant kan het ook zijn dat u juist hele goede beleggingsresultaten weet te behalen. De kans bestaat dat u aan het einde van de looptijd meer vermogen heeft opgebouwd dan nodig is voor de aflossing.

Op welke manieren kan er belegd worden?

Er zijn verschillende manieren waarop men kan beleggen om vermogen op te bouwen. Zo kan men een bankspaarhypotheek met belegging afsluiten, waarbij via een beleggingsrekening in beleggingsfondsen wordt geïnvesteerd. Een andere optie is het afsluiten van een zogeheten beleggingspolishypotheek, waarbij u in beleggingsfondsen investeert via een beleggingsverzekering. En dan zijn er ook nog mensen die kiezen voor een effectenhypotheek; daarbij wordt er belegd in losse effecten, welke gezamenlijk een effectendepot worden genoemd. Echter is het eindkapitaal bij geen van deze beleggingsvormen gegarandeerd. U loopt altijd het risico dat u aan het einde onvoldoende vermogen heeft opgebouwd.

Kan ik een beleggingshypotheek afsluiten?

Net zoals bij andere hypotheekvormen waar kapitaal wordt opgebouwd om aan het einde van de looptijd de schuld af te lossen, kunt u sinds 2013 niet langer van de hypotheekrenteaftrek profiteren. Het is dan ook niet meer mogelijk om een nieuwe beleggingshypotheek af te sluiten. Indien u een bestaande beleggingshypotheek heeft, dan is het wel mogelijk om deze over te sluiten of over te zetten naar een andere koopwoning. Verhoging van de beleggingshypotheek kan echter niet meer.

Vrijblijvend

adviesgesprek?

 

Bij Finenzo bieden we onafhankelijk, deskundig financieel advies en bemiddelen we in hypotheken, verzekeringen, pensioenen en bankzaken.

De voordelen van een beleggingshypotheek

  • Zolang u voldoet aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek is de hypotheekrente die u betaalt tot wel 30 jaar fiscaal aftrekbaar.
  • Bij goede beleggingsresultaten verkrijgt u mogelijk een hoger kapitaal dan nodig is voor het aflossen van de hypotheek.
  • Dankzij de flexibiliteit van een beleggingshypotheek kunt u beleggingen meenemen naar een hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker.

De nadelen van een beleggingshypotheek

  • Het opgebouwde vermogen aan het einde van de looptijd is niet gegarandeerd. U kunt met een hogere schuld komen te zitten.
  • De sterk fluctuerende beurskoersen hebben directe invloed op uw kapitaalopbouw en kunnen daardoor veel stress opleveren.
  • Het is voor starters niet langer mogelijk om een nieuwe beleggingshypotheek af te sluiten. Ook de huidige beleggingshypotheek verhogen kan niet.

Veelgestelde vragen en antwoorden over Hypotheekadvies.

Onze adviseurs krijgen dagelijks allerlei soorten vragen van onze klanten. De antwoorden op de vragen die onze adviseurs het meest te horen krijgen hebben we voor u op een rij gezet.

Dit zijn de onderwerpen:

Wat doet een hypotheekadviseur?
Hypotheek aflossen of niet?
Wat zijn de kosten van hypotheekadvies?
Is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder vast contract?
Een hypotheek afsluiten als ZZP’er, kan dat?
Wat kost een hypotheekadviseur?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken

met een adviseur bij u in de buurt?

Bel ons

E-mail ons

Zoek een adviseur

Vestigingen

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline