Kabinet wil dat gemeenten eigen inwoners voortaan voorrang mogen geven bij nieuwbouw

Het kabinet voelt wel wat voor het voorstel van demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) dat gemeenten in staat moet stellen eigen inwoners voorrang te geven op het kopen van nieuwbouwwoningen. De wetswijziging is momenteel in consultatie en de verwachting is dat de wetswijziging in de loop van 2022 klaar is.

De wijziging

Deze wijziging van de Huisvestingswet 2014 is tot stand gekomen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Als de wetswijziging wordt aangenomen, kunnen gemeenten zo’n 30% van de nieuwbouwwoningen met een koopprijs van maximaal € 355.000 (de grens van de Nationale Hypotheek Garantie) toewijzen aan eigen inwoners of kopers met een zogenaamde ‘economische of maatschappelijke binding’ met de gemeente.

Volgens demissionair minister Ollongren is het ‘belangrijk dat er ook plek komt en blijft voor de mensen die een binding hebben met de gemeente — de leraren, de verpleegkundigen, de politieagent. Het is belangrijk dat zij kunnen blijven wonen waar zij werken.’

Waar voorrang voor eigen inwoners nieuw is voor koopwoningen, mogen gemeenten al langer 25% van de sociale huurwoningen toewijzen aan woningzoekenden met een lokale binding. In het bovengenoemde wetsvoorstel is opgenomen dat ook dit aandeel wordt verhoogd naar 30%.

 

Gemeenten positief

Uit een rondgang van de Volkskrant blijkt dat gemeenten ook positief staan tegenover deze plannen. Gemeenten laten weten dat veel kopers hun huizen in de Randstad verkopen met een aanzienlijke overwaarde, waarmee ze vervolgens betaalbare nieuwbouwwoningen in gemeenten buiten de Randstad opkopen en zo kopers met middeninkomens aftroeven.

Starters

Meerdere gemeenten hebben verschillende initiatieven opgezet om starters tegemoet te komen. Zo is in Zaanstad het project Betaalbare Woningen Zaanstad erg interessant voor starters die voldoen aan specifieke eisen en is ook de Starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) erg interessant. Hiermee kunnen starters (onder bepaalde voorwaarden) het financiële gat overbruggen tussen de taxatiewaarde van het huis en de maximale hypotheeklening. Met andere woorden: ze kunnen soms nét dat beetje extra lenen om de eerste woning aan te kopen. De SVn Starterslening heeft een looptijd van 30 jaar. De rente staat de eerste 15 jaar vast. Ook heeft de koper met deze lening de eerste 3 jaar geen maandlasten.

Heb je vragen naar aanleiding van dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline