Bouwleges worden hoger en verbouwen dus duurder

Kleine verbouwingen aan de voor- of zijkant van de woning, zijn dit jaar fors duurder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit concludeert Vereniging Eigen Huis (VEH) naar aanleiding van een onderzoek naar bouwleges: kosten die de woningeigenaar betaalt voor de bouwvergunning. VEH signaleert daarnaast per woonplaats ook fikse verschillen in de legeskosten.

Wel of geen vergunning?

In de meeste gemeenten heb je geen bouwvergunning nodig voor een verbouwing aan de achterkant van de woning. Bij het aanpassen of uitbouwen van de voor- of zijkant is deze vergunning meestal wel verplicht.

Veel mensen werken door de coronamaatregelen al ruim anderhalf jaar vanuit huis. De verwachting is dat ook na de pandemie thuiswerken heel gewoon blijft. Veel mensen hebben hierdoor behoeft aan meer ruimte, maar gezien de oververhitte woningmarkt zijn er maar weinig aanbod voor doorstromers. En het aanbod dát er is, is vaak behoorlijk aan de prijs. Door de gestegen overwaarde op de eigen woning en de bijzonder lage rentepercentages, is een verbouwing vaak relatief voordelig te financieren.

Hogere bouwleges

In het onderzoek van VEH werden 41 gemeenten onder de loep genomen. Uit dit onderzoek blijkt dat bouwleges meer dan 10% duurder zijn geworden. In drie gemeenten was die stijging zelfs ruim 50% en in een enkele gemeente zijn de leges juist gedaald. Als we kijken naar de huidige, concrete kosten, verschillen deze ook fors per gemeente. Zo betaal je in Den Haag voor een kleine verbouwing nog geen € 100 aan bouwleges, mar kan dit in Veenendaal oplopen tot maar liefst € 977.

Wil jij zelf je legeskosten berekenen van je vergunningsaanvraag? Vul dan kosteloos deze rekentool in!

Nieuwbouwwoningen ook de klos

Ook bij nieuwbouwwoningen moeten leges worden betaald, deze zijn dan verwerkt in de totaalprijs. Zoals bij de reguliere bouwleges, lopen de verschillen en ontwikkelingen flink uiteen. In Renkum en Montfoort is het tarief met ruim 50% gestegen en in Putten zijn de tarieven juist met 36% gedaald. Het landelijk gemiddelde is dit jaar vastgesteld op een stijging van 3,3%. De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning ligt nu op € 450.000. Dit is 9% hoger dan in 2020 (vergelijking van het tweede kwartaal).

Jouw woning voordelig verbouwen?

Omdat de legeskosten voor een bouwvergunning voor de Belastingdienst vallen onder de kosten voor onderhoud en verbouwing, zijn ze niet aftrekbaar. Kosten die te maken hebben met de financiering, zijn wel aftrekbaar. Denk aan kosten voor taxatie, notaris en ons advies.

Zoals gezegd, kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing vanwege de lage rente en gestegen huizenprijzen. Wil jij weten hoe je jouw financiering het gunstigst kunt vormgeven, neem dan gerust contact met ons op. Al benieuwd? Lees dan ook onze vijf tips voor het voordelig verbouwen van de woning.

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline