Jan Willem Smit: Wat zijn jouw opties als je hypotheek bijna afloopt?

Jan Willem Smit - Eigenaar - Financieel Adviseur

Richting het einde van je hypotheek, of lijfrente, kan het zomaar gebeuren dat je overspoeld raakt door een tsunami aan informatie. Dat overkwam een relatie van ons kantoor, een stel dat binnenkort met pensioen gaat. Ze werden van alle kanten ‘gespamd’ met brieven, e-mails en belletjes van banken, verzekeraars en andere aanbieders. Iedereen had wel iets te zeggen over wat onze klant het beste kon doen. Ga er maar aan staan dat zelf uit te zoeken; er is zoveel veranderd in de loop der jaren. Ze stelden een verhelderend gesprek met onze adviseur daarom bijzonder op prijs.

Wie rond de eeuwwisseling een hypotheek afsloot, had veel meer keuze dan nu. Dit stel had bijvoorbeeld een deel spaarhypotheek en een deel aflossingsvrij. Dat laatste deel was ‘gedekt’ met een beleggingsproduct. Bovendien was er ooit een gouden handdruk aangewend voor een lijfrentepolis, waar later nog in was bijgestort. Kortom, een veelvoud van financiële producten met eigen looptijden, specifieke voorwaarden en fiscale regels die nu weer anders liggen dan bij het afsluiten ervan. Ze zagen door de bomen het bos niet meer. Vandaar hun simpele vraag: breng onze situatie eens in kaart en schets onze opties. Mede in het licht van ons naderende pensioen. Er kwam een pak papieren op tafel en we gingen aan de slag.

Herken jij een van deze producten? Of had je een beleggings- of levenhypotheek waarvan je de polis liet lopen? Wellicht vraag je je af of de tegenwaarde daarvan voldoende is om de hypotheek mee af te betalen. Of wat de betaalbaarheid van je hypotheek is wanneer je stopt met werken? Weet je trouwens dat je van een aflossingsvrije hypotheek na dertig jaar geen rente meer mag aftrekken? Dat staat een hoop mensen in 2031 te wachten en kan tot flink hogere netto-maandlasten leiden.

Zo’n financiële puzzel helpen we graag oplossen. Maak gewoon een afspraak met een van onze adviseurs. Beter weet je het zeker. En we nemen dan meteen je eventuele plannen of wensen voor de toekomst mee. Hoogstwaarschijnlijk kent je woning een overwaarde. Daar zit heel vaak de oplossing!.

Alvast een tip! Wacht niet te lang: binnen tien jaar voor je AOW-leeftijd rekenen geldverstrekkers met je (vaak lagere) pensioeninkomen. Neem dus direct contact op. Samen zorgen we ervoor dat je met een gerust hart je pensioen tegemoet gaat.

Jan Willem Smit

Finenzo Deventer

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline