Het is zover: de zomer is eindelijk hier! Zonnepanelen zijn al een tijd niet aan te slepen: het is immers interessant voor je eigen portemonnee en goed voor het milieu. Maar hoe is jouw PV-installatie (in de volksmond noemen we dit zonnepanelen) eigenlijk verzekerd?
Zonnepanelen zijn standaard (voor een hoog bedrag) verzekerd onder je opstalverzekering. Zeker als ze vastzitten aan je huis. Dat klinkt misschien gek, maar veel verzekeraars bieden geen of beperkte dekking voor zonnepanelen die ‘los’ op de grond staan.
De meeste verzekeraars bieden dekking tegen de meest gangbare vormen van schade – maar er zijn verschillen. Sommige verzekeraars verzekeren alleen de gevolgen van storm of bliksem. Dit wordt dan ondergebracht onder de ‘weersinvloeden’. Wil je dit uitbreiden, dan betaal je extra. Ook bij onzichtbare schade, zoals haarscheurtjes (ook wel ‘micro-cracks’ genoemd), kan de dekking behoorlijk verschillen: sommige verzekeraars sluiten deze schade helemaal uit.
Onderschat zichtbare en onzichtbare schade aan je zonnepanelen ook zeker niet. Dit kan immers leiden tot minder of helemaal geen energieopbrengst. Als dit in de zomer gebeurt, kun je een aanzienlijke terugbetaling mislopen. Bij sommige verzekeraars is dit risico ook verzekerbaar. Dit gebeurt dan wel onder bepaalde omstandigheden. Sommige verzekeraars hanteren een maximale termijn na de schadedatum waarin een verzekerde recht heeft op deze claim, waar andere verzekeraars juist een maximaal schadebedrag (zoals € 1.500 of € 2.500) hanteren per gebeurtenis.
Voor appartementen en huurwoningen met zonnepanelen zijn de verzekeringsspelregels weer iets anders, omdat dan een eigen opstalverzekering vaak ontbreekt. Verzekeraars zijn dan niet zo happig op het aanbieden van vergoedingen voor energieverlies. Vaak is dan de eis dat de gebeurtenis moet vallen onder de dekking van de inboedelverzekering.
Als je zonnepanelen onder het eigenaars- of huurdersbelang vallen, verandert de zaak ook weer: dan kan het namelijk zijn dat het verzekerd bedrag niet opweegt tegen de investering. Ook vallen andere verbeteringen aan de woning onder ditzelfde bedrag, waardoor er al snel sprake kan zijn van een te lage dekking.
Het gebeurt niet vaak, maar als iemand gewond raakt doordat je zonnepanelen of losse stukken/onderdelen van het dak waaien, dan is dit verzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP). Praktisch iedereen heeft deze verzekering. Omdat het weer verandert en we steeds vaker te maken hebben met ‘extremen’ en installaties ook kunnen verouderen, zijn er flinke verschillen in hoe verschillende verzekeraars omgaan met dit risico. Dit is met name gelegen in de definitie van een storm.
In principe is er bij een storm natuurlijk sprake van overmacht. In dat geval hoeft er geen schade te worden uitgekeerd. De brancherichtlijnen schrijven voor dat er vanaf windkracht 7 sprake is van stormschade en de meeste verzekeraars volgen die richtlijnen ook. Toch hebben sommige verzekeraars al besloten dit uit te breiden tot windkracht 9, 10, 11 of zelfs 12 (een ‘orkaan’).
Wil je zeker weten dat jouw polis aansluit bij jouw wensen? Lees je polis dan goed door of maak een afspraak met een verzekeringsspecialist om hier samen naar te kijken. Ook het verzekeren van productieverlies of stormschade luistert nauw. Neem gerust eens contact met ons op, dan helpen wij je op weg.