Met een rechtsbijstandsverzekering kun je je verzekeren tegen de hoge kosten van juridische bijstand. Bij een conflict kunnen deze kosten namelijk hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat, waarbij het uurtarief al snel in de honderden euro’s loopt. Rechtsbijstandsverzekeringen verschillen flink van elkaar, dus het is belangrijk dat je de verzekering kiest die het beste aansluit bij jouw persoonlijke situatie.
Verschillende modules
Een meningsverschil zit in een klein hoekje en ook een groter conflict kan in verschillende situaties ontstaan. Zo kan een conflict tussen een werkgever en een werknemer bijvoorbeeld uitmonden in een rechtszaak. Maar ook bij het kopen en/of bouwen van een woning kan al snel discussie ontstaan over belangrijke zaken. Of wat te denken van conflicten in het verkeer? Bij het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering kies je daarom altijd uit één of meerdere modules, zoals Wonen, Arbeid en Inkomen, Belasting en vermogen, Mediation (bij scheiding) of Verkeer. Hoe meer modules je kiest, hoe hoger de premie is die je voor de verzekering moet betalen.
Uiteindelijk moet je bij een rechtsbijstandsverzekering goed nagaan welke modules je echt nodig hebt. Je wilt namelijk niet te veel premie betalen. En misschien zijn bepaalde zaken ook al gedekt op een andere verzekering. Zo is juridische bijstand in conflicten op het gebied van werk ook vaak gedekt door een lidmaatschap bij een vakbond.
Aandachtspunten
Bij het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering is een aantal zaken van belang:
- Wie zijn er meeverzekerd? In bepaalde gevallen zijn bijvoorbeeld alle leden van het gezin verzekerd. In dat geval wordt gesproken van een gezinsrechtsbijstandsverzekering.
- Heeft je woonsituatie invloed op de premie? In sommige gevallen is de premie voor een rechtsbijstandsverzekering afhankelijk van het gebied waarin de verzekeringnemer woont. Bij een hoger risico op een conflict hoort dan uiteraard ook een hogere premie.
- Is er sprake van een wachttijd? In dit geval biedt de verzekering pas dekking na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld drie maanden of een half jaar. Hiermee wordt voorkomen dat voor lopende conflicten een beroep wordt gedaan op de rechtsbijstandsverzekering.
- Geldt er een minimumbedrag? Hierbij kun je alleen een claim indienen op de rechtsbijstandsverzekering als de (potentiële) schade een bepaald bedrag te boven gaat.
De bovenstaande aandachtspunten hebben allemaal invloed op de premie. Net als bij alle verzekeringen geldt hierbij: hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie.
Laat je bijstaan door een expert
Heb je behoefte aan hulp bij het kiezen van een rechtsbijstandsverzekering? Of wil je voorkomen dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan? Schakel dan de hulp in van een verzekeringsexpert. Deze kijkt samen met jou naar welke dekking het best aansluit bij je persoonlijke situatie en de risico’s die jij loopt.